Excursieprogramma  2020

(i.s.m. de Mycologische Werkgroep Groningen).

Voor het programma van de Mycologische Werkgroep Groningen klik hier.

 

De excursies beginnen steeds om 10.00 uur

 

21 augustus  De Kleibosch/Mensingebos.  ’s Morgens bezoeken we het immer verrassende De Kleibosch van HDL (nu een ander deel van het bos dan gebruikelijk) met de vermaarde eikenlaan (coörd. PP 226,9 – 574,8). ’s Middags staat een vlotte ronde in het Mensingebos op het programma om 13 uur (coörd. PP 224,8 – 571,8).  AFGELAST

 

28 augustus  Lutjegast Hoogemieden. Een nog weinig bezochte maar veelbelovende plek in het laagveen in het Westerkwartier. Als de tijd het toelaat ’s middags naar de Grootegastermolenpolder. Verzamelen op de PP (tevens kampeerplek) achter het dorpshuis van Lutjegast (coörd. 213.25 – 583.5)

 

4 september  Veenhuizen.  Deze keer een vroeg bezoek aan het Sparrenreservaat in het Bankenbosch met daar in de buurt percelen waar het nodige vertier is te beleven (coörd. 224,8 – 559,2). Dat is dus de wegberm langs de Kolonievaart.

 

11 september  Het Hoornse Meer en de Picardthofplas. Diverse milieus rond de Hoornse plas, in 2015 hadden we hier eind oktober een succesvolle excursie. ’s Middags het begraasde terreintje van Natuurmonumenten bij de Piccardthofplas. Verzamelen op de PP (coörd. 232,5 – 577,6)

 

18 september  Een uitje naar Friesland waar we het fraaie Blauwe Bos (bij Haulerwijk) bezoeken. Een kloek, afwisselend bosgebied met heide, venen en vennetjes. Verzamelen op de PP bij de ingang van het bos (coörd. 218,2 – 563,3).

 

25 september  Vandaag verkennen we de gevarieerde bossen bij en tussen Zuid- en Westervelde. Verzamelen bij de kerk op de brink in Norg (coörd. 226,9 – 564,).

 

2 oktober  De Lettelberter petten. Onvolprezen en behoeft geen nadere aankondiging. Tot onze verbazing waren we hier nooit in het hoogseizoen, nu dus wel. Verzamelen bij de GL-schuur aan de Hooiweg (coörd. 224.7- 579.1).

 

9 oktober  Coendersbos. In 2019 waren we hier met  een kleine afvaardiging en bleken naast het bos ook de pitrusvelden en het vergraste heitje interessante biotopen. Voor het heideproject nogmaals een bezoek. Verzamelen in Jonkersvaart bij de ingang van het bos (coörd. 216.3 – 571.8).

 

16 oktober  We zijn welkom op het privéterrein van Cor Postema aan de Rodervaart. Tevens bezoeken we het er tegenover liggende terrein Goltboorn (de voormalige vuilstort) en een veelbelovend ’natuurontwikkelingsterrein’ van Staatsbosbeheer. Verzamelpunt bij het gemaal aan de Rodervaart (coörd. 225,5 – 575,8).

 

23 oktober  Jilt Dijksheide. Gaat hier niet door, maar is verplaatst naar het Noordsche Veld.

 

30 oktober  Veenhuizen e.o.  We bezoeken o.a. het kerkhof in dit met een rijke historie gezegende dorp. Daarna verkassen we naar  de plek bij de stuw in de Kolonievaart (bij de gevangenis Norgerhaven) en bezoeken we het Sparrrenreservaat. Vertrek vanaf de PP achter de Koepelkerk (coörd. 222,4 – 561,20).

 

6 november  Deze excursie gaat vanwege de beperkende corona-regels niet door in werkgroepverband. Zevenhuizen. Klein maar fijn parkje met “natuurlijk” aangelegde oevers en graslandjes en diverse boschages. De bermen in deze omgeving zijn veelbelovend. Verzamelen op de PP bij de sportvelden (coörd. 219.2 – 570.8).

 

13 november  Deze excursie gaat om dezelfde reden als hierboven niet door. In de buurt van Altena beschikken Johnny en Inge over een grote ’tuin’ waar de natuur (gecontroleerd) haar gang mag gaan. Op een deel met heide miegelt het vaak van de Heideknotszwammen. In de omgeving van het dorp ligt het Tolnerbos(je) en lopen er enkele (hopen we) spannende lanen. Verzamelen op de PP bij het dorpshuis Altena op de kruising van de Altenaweg/Lieverseweg en de Stuwweg (coörd. 227,75 - 572,25). 

 

20 november  Ook deze excursie is vanwege de beperkende regelgeving afgelast. Het Lauwersmeer. Altijd wat te beleven, hier raken we nooit uitgekeken. Verzamelen op de PP bij de vestiging van Staatsbosbeheer aan de Rug (coörd. 211.45 – 600.2).

 

27 november  Nog niet eerder verkeerden we zo laat in het jaar in de Noorderduinen waar HDL een deel beheert dat voor ons wordt opengesteld. Verzamelen op de PP bij het hunebed bij Steenbergen (coörd. 223,7 – 569,1).

 

4 december  Vanwege de nachtvorst die is geweest gaat deze excursie niet door. Het Stadspark in Groningen. Hier gaan we te weinig op excursie, het laatst begin oktober 2012 in de stromende regen. Nu laat in het jaar. Verzamelen op de PP bij het restaurant (coörd. 232.3 – 279.95).

 

11 december  Onze ZWAMDAG met er aan voorafgaand een korte excursie die later wordt bekendgemaakt met het programma van de bijeenkomst.  Tot volgend jaar uitgesteld vanwege het COVID-19 virus.