Waterspreeuw en Paarse strandloper

Op onze website zijn waarnemingen van andere organismen dan paddenstoelen ook welkom. Daarop is wel eerder geattendeerd, maar er wordt (heel) weinig gebruik van gemaakt. Misschien leiden de foto's die ik maakte van de Waterspreeuw en Paarse strandloper ertoe dat we meer inzendingen krijgen.

Het was op 10 oktober 2017 dat ik hoorde dat er een Waterspreeuw zat bij de vistrap achter het Sterrebos in Roden. Als vogelliefhebber ga je als het zo dichtbij huis is er natuurlijk op af. Ter plekke bleek dat tal van fotografen, waaronder Geert de Vries die helemaal uit Tweede Exloërmond was overgekomen, zich verdrongen om het mooiste plaatje te maken. Omdat het beestje bepaald niet schuw is zal iedereen toen wel aan zijn/haar trekken zijn gekomen. Zelf vond ik het toen niet nodig om er een mooi plaatje van te schieten, maar dat was ook omdat het goede apparatuur daartoe ontbrak. Bovendien was Geert zo gul mij één van zijn foto's te sturen ter begeleiding van een column die ik toen nog wekelijks schreef. Nu het met paddenstoelen niet dik is gezaaid (een understatement) en ik als onderhoud van mijn conditie dagelijks een stevige wandeling maak kom je onderweg altijd wel iets tegen waarvan een foto kan worden gemaakt. Twee weken geleden (op 16 februari) maakte ik een wandeling door het Sterrebos en dan kijk ik altijd ook bij de vistrap. Ik had gehoord dat elders een Waterspreeuw was gesignaleerd en je hebt dan kans dat je zo'n vogel treft op die plek. En warempel, hij zat er bij een nieuw aangelegde vistrap met weinig verval naast de originele vistrap waar het verval groot is. Het mooie was dat ik er alleen was en slecht één ongeïnteresseerde passant kwam langs. Dat bood me de gelegenheid ongestoord een uitgebreide fotosessie te maken en de bovenste twee foto's maken er deel van uit.

Samen met een vogelvriend (Erick), met wie ik ook broedvogelinventarisaties verricht, doen we eens per maand het Lauwersmeer aan. We houden dan een lijstje bij waarop eind december (hopen we) i.i.g. 200 namen prijken. Onderdeel van zo'n rondje Lauwersmeer is de haven van Lauwersoog. Meestal kom je daar wel 'iets leuks' tegen en op 11 februari was dat een Paarse strandloper die er tussen de Steenlopers zijn kostje bij elkaar sprokkelde. Dat 'paarse' moet je niet al te nadrukkelijk nemen. Deze soort kom je beslist niet vaak tegen en dus waren we er zeer content mee. Deze strandloper is net als de Waterspreeuw bepaald niet schuw en dus heb je geen 'toeter van een camera' nodig om er een geslaagde foto van te maken. Vriend Erick was helemaal in zijn nopjes toen we daar ook nog Middelste zaagbekken zagen, want het was al heel lang geleden dat hij ze had gezien. Deze soort is trouwens meer gebonden aan zout water, in tegenstelling tot de Grote zaagbek die je landinwaarts regelmatig tegenkomt.

Cees Koelewijn

 

(Klik op de foto voor een beeldvullende uitvoering)