September 2022, vervolg

Fotografie

Nu het paddenstoelenseizoen echt is losgebarsten stromen de foto's weer binnen, We kunnen lang niet alles plaatsen en dus treffen jullie altijd een selectie aan van wat wij echt sprekende foto's vinden en uiteraard die van belangwekkende soorten. Arjan Boer, beroepsfotograaf, heeft zo zijn eigen kijk op hoe hij paddenstoelen het liefst fotografeert, waarbij het niet direct belangrijk is welke soort het is. We herkennen hierboven wel de Gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus) die duidelijk op zijn retour is, maar het aanzien beslist nog wel de moeite waard is. Daarnaast zien we de Porseleinzwam (Oudemansiella mucida) die één van onze mooiste paddenstoelen is.

Bij de foto hiernaast durf ik geen naam te noemen, maar als iemand wel een naam durft te opperen is dat welkom. Hier is dat eigenlijk niet echt nodig, omdat het een fotogeniek plaatje is waarbij dat van ondergeschikt belang is.

Een onbekende soort

Henny Klein stuurde me deze foto met de vraag of ik er chocola van kon maken. Nou had ze de foto al gestuurd naar Waarneming.nl en omdat het een 'buitenlander' was (afkomstig uit Duitsland/Hessen, waar ze op vakantie was) kwam er niet direct antwoord. Uiteindelijk kwam toch een antwoord en wel van Peter Eenhuistra, bekend van de NMV, die het hield op een Macrolepiota spec., dus een soort parasolzwam. Een beetje onbevredigend is dat wel. Eigenlijk had Henny iets langer in Duitsland moeten blijven om de verdere ontwikkeling van deze opvallende paddenstoel te volgen. Dan hadden we met zekerheid een naam kunnen noemen.

Lentinus tigrinus

Iets eerder had Hugo Arend al een foto van de Tijgertaaiplaat gestuurd, maar Henny kwam met deze twee foto's op de proppen, want deze zagen er heel wat appetijtelijker uit dan die van Hugo vond ze zelf. Overigens is ook dit een waarneming van verder weg, want deze had ze gemaakt tijdens een vakantie in Woold in de buurt van Winterswijk.

Over myxomyceten

Luit Staghouwer stuurde de foto's van één en dezelfde myxomyceet in verschillende stadia. De foto r.o. is twee dagen na de laatste genomen en Luit verbaasde zich over de snelle ontwikkeling van deze myxo die hij op het Balloërveld was tegengekomen. Hij had een foto (ik vermoed die van r.b.) gestuurd naar NIA beeldherkenning van Waarneming.nl en die hield het op een Paarse knoopzwam s.l., maar zelf wist hij wel dat het een myxomyceet was, maar welke. Daarom dus Janny Kramer, onze specialist, maar ingeschakeld en zij wist dat het hier het Gebundeld netpluimpje (Stemonitis fusca) betrof.

Mooie soorten

Een paar dagen later stuurde Luit opnieuw twee foto's en één daarvan was de Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus). Elke keer als ikzelf een Zwavelzwam tegenkom en hij ziet er fraai uit dan kan ik moeilijk de verleiding weerstaan er een foto van te maken. En dat terwijl ik er al prachtige foto's van heb. Zoiets geldt ook voor de Vliegenzwam (Amanita muscaria). Ik ben niet de enige, getuige de vele foto's die ik mocht ontvangen. Dat is niet verwonderlijk, want ik kan me niet heugen zoveel Zwavelzwammen als dit jaar te hebben gezien.

De Harslakzwam (Ganoderma resinaceum) is een stukje minder algemeen, maar net als de Zwavelzwam is dit zo'n soort die optreedt doordat bomen worden beschadigd bij het maaien, waardoor ze een boom kunnen infiltreren. Door schade wijs geworden wordt daarom bij het maaien er rekening mee gehouden door voorzichtig iets ruimer om de bomen heen te maaien om beschadiging te voorkomen.

Best bijzonder... dachten we

Nestzwammetjes komen we met enige regelmaat tegen. Er zijn er drie bekende soorten: het Bleek-, Geel- en Gestreept nestzwammetje en één die een stuk minder bekend is, namelijk het Mestnestzwammetje (Cyathus stercoreus). Ik heb hem nog nooit eerder gezien, maar nu kreeg ik ze onder ogen dankzij Tineke Schwab uit Westeremden (Gr) die me een serie foto's stuurde, waaronder die van dit nestzwammetje. Mooi om zoiets in je eigen tuin aan te treffen! Dat dachten we, maar later toen we wat materiaal onder ogen kregen moesten we concluderen dat de 'eitjes' niet donker waren, maar lichtgekleurd en dat past bij het Bleek nestzwametje (Cyathus olla) en niet bij het Mestnestzwammetje, want die zijn juist donker gekleurd.

Tineke stuurde tevens een trits aan foto's van myxomyceten in verschillende stadia, maar we hebben hier gekozen voor een foto (l.b) van haar waarop de verschillende stadia zijn te zien.

Over de Zwavelzwam hebben we het al gehad en onder de noemer 'mooi, mooier, mooist' kan deze er zonder meer bij.

Een lekkere soort

Dat is de Harde populierboleet (Leccinum duriusculum) zeker, maar dan moet hij inderdaad nog vrij jong en dus hard zijn. Iets ouder worden ze vaak ietwat  sponzig en dan wordt de smakelijkheid een stuk minder. Bovendien worden ze dan ontdekt door allerlei beestjes en zie je dat ze wormstekig e.d. worden. In Groningen is het een bekende verschijning en dat is niet vreemd, want hier zijn langs de wegen vaak populieren (abelen, espen) aangeplant.

De soort hierboven is ook weer iets waar je niet gauw aan voorbij loopt en dat geldt voor veel meer van die in overvloed groeiende zwammen. Uiteraard hadden jullie al gezien dat het hier de Zwerminktzwam (Coprinellus micaceus) betreft.

 

Onder de mensen

Bij het zien van een marterachtige in je tuin slaat wellicht de schrik om het hart van menigeen. Stel je voor dat het een Steenmarter is, die wil je liever geen onderdak verlenen. Misschien dat Henk Haantjes, hij zond de foto in, daaraan dacht, maar als je goed kijkt zie je aan het neusje van het dier dat het een Bunzing is. Met marters moet je er natuurlijk op verdacht zijn dat je dieren als kippen, konijnen, duiven e.d. een goed onderkomen biedt, zodanig dat rovers er niet bij komen. Steenmarters hebben maar een kleine opening nodig om huizen binnen te dringen. Voor ons huis heb ik steenmarters (wat zijn het mooie dieren) wel zien rondhuppelen, maar waar zitten ze tegenwoordig niet?

Onbekend

Voor de echte paddenstoelenmensen is de verschijning hiernaast beslist bekend. Het is immers de meest bekende aardster van de pakweg 20 aardsterren die Nederland kent. Maar natuurlijk zijn er mensen die er een eerste keer op stuiten en zo kon het gebeuren dat we werden benaderd door Orm en Meike Heerkens voor wie het kennelijk de eerste keer was dat ze hem kregen te zien. En je kunt je voorstellen dat bij zo'n verschijning je graag de naam ervan wilt weten. Bij deze: de Gekraagde aardster (Geastrum triplex). Ik heb Orm en Meike wel gemeld dat dit de meest algemeen voorkomende aardster is. En nu op zoek naar die andere aardsterren.