september 2022 

Zijdeachtige beurszwam

Jan Menzinga stuurde ons deze foto van de fraaie Volvariella bombycina (KW) die hij maakte tijdens een wandeling in het Gorechtpark in zijn woonplaats Hoogezand. Ze groeiden aan de voet van een oude Esdoorn, die ik niet direct als zodanig had herkend, maar in 'Het Gele Monster' wel als boom wordt genoemd waarop hij (saprotroof) vaak voorkomt. Naast Populier en Paardenkastanje zie je hem tevens vaak voorkomen op vermolmd hout in oude wonden en boomholtes van nog levende Beuken. Zo ook op een Beuk aan de Hospitaallaan in Veenhuizen. De eerste waarneming daar was op 9 september 2001 en ik weet nog dat Geert de Vries nogal wat problemen had om hem op de gevoelige plaat vast te leggen vanwege de belichting. Een jaar later groeide hij daar weer, maar zo hoog dat ik noodzakelijkerwijs naar huis terug moest om een keukentrapje op te halen, waarna ik er op gelijke hoogte mee verkeerde, waarna pas een foto gemaakt kon worden. In recente jaren is hij daar meer waargenomen, steeds op dezelfde boom, maar altijd in verlepte toestand. De cyclus van deze beauty bedraagt namelijk slechts enkele dagen en dus moet je er maar net op het juiste moment zijn.

Rode boleet

 

Af en toe is een kleine reprimande op zijn plaats, want ik vermoed dat de meesten van jullie de naam van deze boleet weten te noemen. Het is dus een boleet en hij is rood en dan kom je al gauw uit op de Rode boleet (Xerocomellus rubellus). Eventueel met een gids erbij, bijvoorbeeld de 'Veldgids Paddenstoelen in Noordenveld', kom je er ook al heel snel op uit. De foto werd gestuurd door Inge Snip die met partner Johnny op een werkelijk daalders plekje van enkele hectares in de buurt van Veele aan de Ruiten-Aa woont. Daar zien ze bijna dagelijks de Bever langs zwemmen en de Visotter komt er ook voor, Op hun 'stukje' grond broedt zelfs een IJsvogel! Er zullen maar weinig mensen zijn die op zoiets kunnen bogen.

IJsvogels

 

Met wijlen Henk Pras was ik hier vorig jaar al geweest en nu, samen met (webmaster) Jannie Mulder, zijn we op 7 juli bij Inge en Johnny op bezoek geweest. Vanuit hun woonkamer hadden we zicht op de plek waar ze broeden en met een telescoop erbij hadden we goed zicht op de broedplek waar één van de oudervogels zich met voer liet zien. De foto's zijn van Inge, evenals de foto's van de Rode boleet.

Myxomyceet

 

Inge stuurde ook nog de foto die jullie hiernaast zien afgebeeld en vroeg zich af wat deze bloemkoolachtige substantie  kon zijn. Overduidelijk een myxo meende ik en daarom onze myxo-deskundige Janny Kramer maar benaderd om te vragen of zij er een naam aan kon verbinden. Dat kon en Janny meldde dat we hier hebben te maken met een witte uitvoering van Heksenboter, waarvan wij zeer regelmatig de gele vorm (Fuligo septica) tegenkomen. Deze vorm wordt Wit kalkkussen (Fuligo candida) genoemd en wordt ook met enige regelmaat waargenomen.

Tijgertaaiplaat

In juni stuurde Hugo Arends tal van foto's die hij in eigen omgeving had gefotografeerd. Tamelijk triviale dingen, maar dat geldt uiteraard niet voor de paddenstoel die hij vond op een stuk aangespoeld (wilgen)hout. Het betreft hier, helemaal zoals het hoort meldde Hugo, de Tijgertaaiplaat (Lentinus tigrinus (KW)). De vindplaats was niet in eigen omgeving, maar bij Kekerdam, in de Uiterwaarden van de Waal. Bij Roden is hij enkele keren op wilgenhout in De Kleibosch gevonden, maar die vondsten dateren alweer van meerdere jaren geleden.

Boomgaardvuurzwam

 

Een andere soort waar Hugo al in maart  foto's van stuurde betreft de Boomgaardvuurzwam (Phellinus tuberculosus (KW)). Deze necrotrofe parasiet komt op allerlei Prunussoorten (en Malus-) voor. Dat KW moeten we met een korreltje zout nemen, want had je het voor 1990 nog over enkele tientallen waarnemingen, nu heb je het al over meer dan vierhonderd meldingen.