Soort van het jaar 2021  De Oranje oesterzwam (Phyllotopsis nidulans)

Velen van jullie zullen deze fraaie verschijning nog niet hebben gezien, maar dit jaar maak je een goede kans hem tegen te komen. Pas in 2007 werd hij voor het eerst in Utrecht gevonden en het jaar daarna verscheen hij in drie andere hokken. Daarna is het (heel) hard gegaan: in 2017 was de stand gekomen op 35 hokken, maar nu staan er al 195 stippen (atlasblokken van 5 x 5 km) op de kaart. Nederland wordt veroverd! Waarnemingen worden zeer op prijs gesteld en foto's en vindplaatsomschrijving kun je doorgeven op de website: phyllotopsis@mycologen.nl

De foto die jullie hierboven zien maakte ik in het Mensingebos in Roden waar hij groeide op een nieuw landhek van Staatsbosbeheer. Een jaar eerder was hij elders in het Mensingebos al gevonden door Ab Neutel op dode beukenstammen.

Sinds 2013 is er elk jaar een paddenstoel uitgeroepen tot soort van het jaar. Achtereenvolgens waren dat de Hanenkam, Papegaaizwammentje, Eekhoorntjesbrood, Pruikzwam, Biefstukzwam, Groene glibberzwam en in 2019 en 2020 de Heideknotszwam (vanwege extra aandacht voor het Heideproject). Resultaten kun je vinden op de website van de NMV.

Cees Koelewijn