Nieuwjaarswensen

Zo tegen het einde van het jaar worden we verrast met kaartjes met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Echte kaartjes, maar ook digitaal aangeleverde kaartjes die soms zijn bewerkt, zoals bijvoorbeeld die van Hugo Arends. Bij hem verschenen laat in het jaar exemplaren van de Geschubde inktzwam (Coprinus comatus) in een schuur en het bracht hem op een idee waarvan je hier de uitvoering ziet. Op het kaartje van Tineke zie je de myxomyceet Peervormig draadwatje (Trichia decipiens). Op het kaartje van Hans zie je de overbekende Vliegenzwam (Amanita muscaria) die hij onlangs tekende voor een boek dat t.z.t. verschijnt. Daar zien we naar uit. De andere spreken voor zich. Ons eigen kaartje, met een vertrouwd sfeerbeeld, hebben we er ook nog bij gedaan.

Hans Post

 

 

 

 

< Inge Somhorst en Willem

Harry Harms

Jannie en Cees

Tineke Schwab

Hugo Arends

Vertakte collybia

Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die deze Vertakte collybia (Dendrocollybia racemosa (GE))  ooit hebben gezien. Het overkwam mij bij toeval één keer en dat was ook nog eens met veel geluk. We waren met de PWD  in het bos van Huis ter Heide toen ik enkele mycena's in het mos zag staan en voor het gemak graaide ik een pluk met mos en al. Direct viel op dat behalve de mycena's er sprake was van 'bijoogst' en niet zomaar iets, want een Vertakte collybia kom je zelden tegen. In de ruim 20 jaar dat ik met paddenstoelen bezig ben heb ik hem nooit weer gezien. Roeland Enzlin wel, want hij zag ze in oktober in het Boekweitenveentje toen hij daar de KNNV-afdeling Wageningen rondleidde in 'het ultieme rommelbosje'. Een dag eerder leidde ik deze groep rond in De Kleibosch.

Van alles wat

Samen met Arjan Boer (fotograaf) maak ik regelmatig een wandelingetje in de buurt of iets verderop. In onze omgeving is er keus te over wat betreft wandelmogelijkheden. En zoals een echte fotograaf betaamt gaat de camera immer mee. Vaak volgt op het eind van een wandeling een opmerking mijnerzijds dat de camera alweer niet is gebruikt. Maar je weet als fotograaf dat als je hem niet bij je zou hebben er dingen gebeuren die je niet zou willen missen... zoals bijvoorbeeld het spotten van een Wolf... om maar iets te noemen. Zelf gaat Arjan er regelmatig alleen op uit en dan is er alle tijd om ongestoord foto's te maken. Hier enkele uit zijn repertoire (klik op de foto's voor een grotere weergave).

En nog meer foto's

Gelukkig hoef ik geen zware camera met attributen mee te torsen (hoe lang houdt Geert de Vries dat nog vol) als ik met Arjan mee ben. In het kader van 'een kerstkaartje maken' waren we in het Lieverder Noordbosch en vond de twee winterse plaatjes met gevallen blaadjes en Hulst wel aardig, maar niet goed genoeg. De foto linksboven is gemaakt bij de Lettelberter Petten en pas later viel me links het elektriciteitskastje op. Foute boel natuurlijk, want dat misstaat. Overigens is er in het gebied een aantrekkelijk vlonderpad aangelegd.  

In een bloempot

Harry Harms ontdekte paddenstoeltjes in een bloempot bij hem thuis op het terras. Vraag van hem was uiteraard wat dit zou kunnen zijn, maar vanaf een foto is dat niet zo eenvoudig te zeggen. Zelf vermoedde hij dat het misschien wel een soort parasolzwam kan zijn... Ter beoordeling heeft hij ze gedroogd en gestuurd naar Inge Somhorst. Hopelijk volgt het antwoord later.

Wateropvang en biodiversiteit

Om iets te bewerkstelligen verzinnen ze in onze gemeente (en vele andere) 'mooie argumenten' om 'het volk' achter zich te krijgen. Daarvoor zou het gemeentelijke gazonnetje voor ons huis compleet overhoop worden gehaald door er heuveltjes en laagtes te creëren (goed voor wateropvang) en in te zaaien met een wildmengsel (goed voor de biodiversiteit). Een grote meerderheid van de bewoners is tegen deze geldverspilling en willen dit niet. De Groene specht die ik hier fotografeerde zal er ook niet blij van worden en dat geldt voor een stuk of twintig andere soorten die hier foerageren, waaronder de Scholekster die hier broedt.