Henk Pras

Na het overlijden van Henk en het bericht hierover reageerden tal van mensen.  Voor velen kwam het bericht toch nog onverwacht, ook voor mij. De hoop was gevestigd op een chemokuur die levensverlengend zou zijn, maar dat heeft helaas niet gewerkt. Op een gegeven moment kreeg hij teveel pijn en omdat er geen enkel perspectief meer was op verbetering heeft Henk de knoop doorgehakt en aangegeven niet meer verder te willen. Dan is het mooi dat hij bij volle bewustzijn die beslissing kon nemen en dat temidden van zijn geliefden op een humane wijze zijn leven is geëindigd. Hij had er vrede mee: "Ik ben best een oude kerel geworden". Over Henk werd o.a. gezegd: "Een aardige man en zijn aanwezigheid zorgde altijd voor een verrijking, qua kennis, maar ook sociaal" en ook: "Helaas verliezen we een zeer gewaardeerd persoon en met hem ook zijn veelzijdigheid aan kennis. Kennis die hij graag deelde". Deze en de vele andere blijken van deelneming geef ik door aan Marijke Pras en worden zeer gewaardeerd.

Ter herinnering aan Henk hebben we enkele foto's uitgezocht en op de foto l.b. zie je Henk op 'rustieke wijze' in een hooibult in het Coendersbos. O.a. deze foto was door zijn kinderen uitgezocht en te zien tijdens de crematieplechtigheid. Op de foto r.b. zit Henk naast Ab Neutel op een bankje tijdens een excursie rondom de Hoornse Plas. Op de foto l.o. waren we op bezoek bij hobbyboer Cor Postema bij het Leekstermeer, wiens terrein we inventariseerden. In de stal keurt Henk een kip en ik strijk het beest geruststellend over de kop. Op de foto r.o. zijn we (met Immy) op het Buinerveld, met links 'ons sparrenbosje'.

Cees Koelewijn

Veelvraatrups met parasieten

Hiernaast een natuurfoto van Henk (met een ander onderwerp dan paddenstoelen) die hij veel meer maakte en typisch voor Henk is. Met oog voor detail!  Hier is de rups van de Veelvraat te zien, een goed herkenbare spinner (nachtvlinder). De rups is bedekt met parasieten. Henk heeft het haarscherp gefotografeerd. Er is al gezegd dat Henk een breed oeuvre aan foto's heeft nagelaten, waaruit stellig nog menig keer geput zal worden. 

Vaaloranje melkzwam

Dit jaar, en in jaren hiervoor, is deze 'overdreven' groen gekleurde melkzwam, die we dit jaar vonden in het Bankenbosch, uitgemaakt voor Smakelijke melkzwam (Lactarius deliciosus). Ten onrechte, want het blijkt de Vaaloranje melkzwam (L. quieticolor) te zijn (det: Peter Eenhuistra). Of deze smakelijk is weet ik niet, maar met zo'n kleur blief ik hem niet. Trouwens de veel minder groen verkleurende Smakelijke melkzwam ook niet. In het veld moeten ze te benoemen zijn, maar eventueel zijn ze eenvoudig microscopisch te controleren.

Ozonium

Matthijs Wetterauw stuurde deze foto en opperde daarbij een naam die ik liever niet noem. Maar ik kon hem wel vertellen wat het wel is, namelijk luchtmycelium, ook wel ozonium genoemd. Deze witte vorm kom je minder vaak tegen dan op de foto die bij het verslag van de excursie in het Lauwersmeer (nov.) is geplaatst.

Prachtframboos

Tijdens de inventarisatie in Appelbergen meldde flora-man Willem Stouthamer dat hij ook een Prachtframboos (Rubus spectabilis) had gezien en hij had er ook een foto van gemaakt. Die mocht hij wel opsturen, maar dat gebeurde pas later. Deze uit Noord-Amerika afkomstige plant is hier ingevoerd en vertoont 'invasieve' trekjes. Hij duikt op steeds meer plekken 'in het wild' op. De bloem heb ik ter herkenning van internet geplukt, zodat je weet waarover het gaat.

Schimmel op poep en Knikkend kaalkopje

Luit Staghouwer uit Assen stuurt wel vaker foto's. Hij maakt graag foto's van insecten, maar ook andere natuuronderwerpen hebben zijn belangstelling, bijvoorbeeld myxomyceten. Hij vroeg zich af welke soort we hier op een keutel zien (links), maar specialist Janny Kramer was er beslist over: "Dit is geen substraat waar myxo's op groeien". Het is een lagere schimmel die er trouwens best interessant (myxo-achtig) uitziet. Op de foto rechts heeft Luit het Knikkend kalkkopje (Physarum album) gefotografeerd.

Witte dingetjes

Tineke Schwab stuurde me de foto met 'witte dingetjes' die ze maakte in haar eigen tuin op hout van een appelboom. Uiteraard met de vraag wat dit zou kunnen zijn. De foto is ietwat vaag en heeft iets mystieks en dan zou een passend antwoord mooi zijn. Maar die kon ik niet geven. Wel dat het vermoedelijk hele kleine paddenstoeltjes zijn, want als je goed kijkt zie je piepkleine hoedjes. Dat is althans mijn interpretatie, maar andere suggesties zijn welkom.

Oranje oesterzwam

Deze Phyllotopsis nidulans is de soort van het jaar en dan is het mooi dat iemand hem in onze buurt ziet en er een foto van stuurt. De foto is van Edith Barf, bekend van IVN Leek, dat nu is opgegaan in IVN Westerkwartier. Ze meldde trots dat ze de foto had gemaakt in het Mensingebos en vroeg zich daarbij af of deze plek bij ons bekend was. Dat was zo, maar ook dat hij al een jaar eerder op de website werd gemeld met een foto die dus op dezelfde plek was gemaakt. Op die foto (zie waarnemingen) is deze fraaie zwam in vol ornaat te bewonderen en ik kon Edith ook nog verklappen dat nog een jaar eerder (in 2019) deze oesterzwam nog mooier elders (ontdekt door Ab Neutel) in het Mensingebos aanwezig was. Na de melding van Edith zijn we er nog een paar keer gaan kijken (dat hadden we ook al daarvoor gedaan) in de hoop dat hij zich verder zou ontwikkelen, maar er zit totaal geen groei meer in en we verwachten niet dat dit alsnog gaat gebeuren.