De Zwametende korrelwebzwam (Nectriopsis oropensoides).

Tijdens de excursie in Peest op 15 oktober werd 'klein wit spul' gevonden waarover, heel logisch, Richard zich enthousiast toonde. Meerdere mensen zijn er mee aan de slag geweest om er een 'schiere' foto van te maken en vooral Jan de Vries is er serieus mee bezig geweest. Het leidde tot de foto's hierboven en de mailwisseling hieronder:

 

Dit was de opstelling voor de macrofoto, een lab Jack om de korrelwebzwam in focus te brengen wat verpakkingsmateriaal van Ikea en een bouwstellage als werktafel en de ex geitenstal als werkruimte.

De korrelwebzwam door de microscoop gefotografeerd (ca 9x en 30x vergroting).

De naam korrelweb wordt nu wel duidelijk.

Met focus stacking zou je beter foto's kunnen krijgen, maar de technische middelen heb ik niet.

Maar voor de lol kan dit wel om de naam van het 'beestje' te begrijpen.

Groeten, Jan

 

Moi Jan,

Het beestje heeft dankzij Richard Dijkstra een naam gekregen: het is de Zwametende korrelwebzwam

(Nectriopsis oropensoides) die slecht een paar keer (6x) in Nederland is

waargenomen. Zoals al gezegd binnenkort bij Waarnemingen aandacht hiervoor.

 

Groet, Cees

Vogelinventarisatie Lauwersmeer (okt.)

Tijdens het maandelijkse vogelrondje Lauwersmeer hebben Erick en ik uiteraard ook aandacht voor 'randverschijnselen'. Bij Ezumakeeg-Zuid stond eens een alleraardigst kijkhutje waar het bij talrijk bezoek wel eens ongemakkelijk bewegen was. Het is al weer heel wat jaartjes geleden dat onverlaten de schermen langs het pad ernaartoe in brand hebben gestoken (baldadigheid heet dat), maar dat hield toen niet op bij de schermen alleen. Ook het vogelkijkhutje is toen in de hens gegaan en wat rest zijn de zwartgeblakerde palen langs het pad waartussen stromatten waren bevestigd. Je hebt er nog wel een mooi uitzicht!

Geaderde hertenzwam

Volgens de Verspreidingsatlas is de Geaderde hertenzwam een tamelijk algemene soort, maar hoe vaak zien we hem eigenlijk? Dat valt niet mee en daarom is het altijd een verrassing wanneer je hem ziet. Dat overkwam ons tijdens het vogelrondje waarbij we traditiegetrouw altijd het Zomerhuisbos in de Kollumerwaard aandoen. Vanaf de uitkijkheuvel heb je daar een spectaculair uitzicht over water en rietvelden. In het bos vonden we dit enkele zwammetje en daar moesten we het mee doen.

Tepelgallen

Met enige regelmaat, maar ook niet al te vaak, kom je tepelgallen tegen op de onderzijde van de Platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense). Deze vonden we ook in het Zomerhuisbos en ze vielen op, ondanks dat ze aan de onderzijde zitten. Maar nu waren ze zo overvloedig aanwezig dat ze wel moesten opvallen. Ze schitterden je tegemoet. Zoveel als hier had ik nog nooit eerder gezien!

Gele aardappelbovist (Scleroderma citrinum)

Al vroeg in het jaar waren er veel aardappelbovisten te zien en nog steeds kom je ze tegen, zij het dat je het dan hebt over ''vergane glorie'. Arjan Boer maakte er bovenstaande foto's van.

Pruikzwam (Hericium erinaceus)

Eigenlijk is dit een waarneming uit november, maar als Hans Post (van hem zijn de foto's) er een dag eerder was geweest had hij dezelfde foto's kunnen maken. Ik denk dat dit wel één van de meest noordelijke vindplaatsen is en voor zover ik kan nagaan is hij ook een keer waargenomen bij Appingedam (Ekenstein/Rusthoven). Het is trouwens al meer dan 20 jaar geleden dat deze fraaie verschijning een keer in het Mensingebos is gevonden. Toentertijd door Rob Chrispijn. En vreemd eigenlijk dat je hem daar nooit meer hebt gezien, want oude beuken waarop hij kan groeien zijn er genoeg. Hans meldde over zijn vondst het volgende:

"Een Pruikzwam net over de grens in Beetsterzwaag is wellicht het melden op de site waard. Meestal moet je om deze soort te zien naar de Veluwe of Noord Holland. Nu voor de werkgroepleden dichtbij".

Mosschelpje (Chromocyphella muscicola).

Een zo langzamerhand zeer algemene soort is het Mosschelpje die binnen wit uitgebeten kringen in het mos op (vooral) beukenstammen groeit. Die kringen zijn zo goed waarneembaar dat je ze bij wijze van spreken vanuit een rijdende auto de soort zou kunnen noteren.

Hans:

"We zagen eerder vaak de kringen van het Mosschelpje op Beuk. Vandaag kon ik de paddenstoeltjes goed vastleggen. In dezelfde beukenlaan in Beetsterzwaag.

Wellicht iets voor de waarnemingen rubriek"?