Waarnemingen augustus - september 2023

Zombie

Henk Haantjes stuurde deze foto van een vlieg die bij hen thuis buiten op het raam zat. Hij vroeg zich af waarmee hij hier te maken had en wat dat witte wolkje is. Het is een bekend fenomeen waar we wel eerder mee te maken hebben gehad en waar ook wel eerder aandacht aan is besteed. Deze vlieg is geïnfecteerd door een parasitaire schimmel die het handelen van de vlieg, zeg maar het besturingssysteem, overneemt en hem daarbij dwingt een positie aan te nemen van waaruit de sporen van de schimmel maximaal worden verspreid die zijn ontwikkeld terwijl de vlieg van binnenuit werd verorberd op de meest elementaire zaken na. Ik vermoed dat het witte wolkje voor een groot deel bestaat uit de 'bekleding' van de vleugels van de vlieg en deels zal het sporenpoeder van de schimmel zijn. Tal van insecten kunnen de klos zijn en in de praktijk hebben we dit seizoen ook kunnen waarnemen dat dit onder meer ook geldt voor spinnen.

 

Een gokje?

Ipie Pater bracht deze wasplaat in en is nooit te beroerd om er een naam bij te noemen, waarbij ze het meestal bij het rechte eind heeft. In dit geval vermoedde ze dat het hier het Broos vuurzwammetje (Hygrocybe helobia (BE)) betreft. Er zijn echter een paar punten die m.i. op iets anders wijzen en allereerst is dat de hoedkleur. Die van het Broos vuurzwammetje is namelijk rood en ook de lamellen zijn meer gekleurd dan hier op de foto is te zien. Om die reden kom ik uit op het Veenmosvuurzwammetje (H. coccineocrenata (KW)), want de kleuren die ik op de foto zie komen daar duidelijk mee overeen. Microscopische controle had 100% zekerheid geboden, maar dat lijkt me in dit geval overbodig.

 

 

 

Les van Marian

Tijdens één van de excursies was wat onduidelijkheid over het verschil tussen het Gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) en het Vroeg eekhoortjesbrood (B. reticulatus). Het verleidde Marian Hulscher tot de volgende reactie:

"Volgens mij hebben we Vroeg eekhoorntjesbrood gevonden. Op de foto zie je dat het witte netwerk over de gehele lengte van de steel loopt. Bij Gewoon eekhoorntjesbrood zou dat op het bovenste deel zijn (of soms overal...). Tja, je kunt soms met die paddenstoelen alle kanten op!"

Het gaat nog even duren, voor het zover is, maar het komende seizoen zullen we er nog weer eens in het veld aandacht aan besteden.

Weerspiegeling

Toch mooi dat er mensen zijn, zoals Marian, die met respect voor de paddenstoel een spiegeltje gebruiken om hem van top tot teen, en dus ook onder de hoed, te bekijken. Dit zwammetje zag ze op de begraafplaats Eshof, oude gedeelte, in Haren. Eerst dacht ze vanuit de verte dat het een mosklokje was (bekende ze). Maar nee, het was een Papegaaizwammetje (Hygrocybe psittacina (GE)).

Meestal zijn ze groener van kleur, vooral in de top van de steel, maar in 'The genus Hygrocybe' (David Boertmann) zie je dat ze er ook in meerdere kleuren zijn (en er zijn meer). Daarmee doet hij zijn naam eer aan.