Zevenhuizen ('s ochtends)


Onder leiding van Inge, verder present: Ab, Henk v.d. B, Henk P, Henny, Jannie, Marian, Ubel.

Na alle regen struikel je inmiddels over de paddenstoelen, dus meerdere mensen ar-riveerden met doosjes raadsels, die bekeken en voor zover mogelijk opgelost werden.

Vanaf de parkeerplaats liepen we langs een pad met veel struikjes, waaronder massa’s Narcisridderzwammen! Verderop een bruine grondbewoner: was het een Otidia? Nee, toch eerder een Peziza.
We arriveerden bij een grasveld met onder meer eik en linde en een slootje met riet erlangs. Deze omgeving leverde heel veel verschillende soorten op: diverse Russula’s, Gordijnzwammen en Mycena’s, maar ook bijvoorbeeld de Groene glibberzwam. En op de hopen troep van het schonen van de sloot mooie groepen Modderzwavelkoppen.

Verderop ontmoetten we enorme champignons, en in de grasvelden tussen kleine watertjes viel het Gewoon vuurzwammetje op. We zagen ook mooi klein grut, zoals het Brandnetelklokje, en Henk P. verraste ons met de prachtige gele, rode en zwarte bolletjes van de Hazelaarroest. Ook een Papierzwammetje dat zich als Oortje vermomd had trok de aandacht (helaas geen goede foto).

Het was lekker weer en de stroom vondsten hield aan. Om half een wilden we toch even pauzeren toen er ineens een heftige bui losbrak. We zijn maar terug naar de auto gegaan om te lunchen, om en daarna (minus Henny en Marian) naar een volgende locatie te vertrekken.

Henny

 

De Haspel ('s middags)

Omdat meer buien in aantocht waren besloten we tot een klein, maar altijd heel aardig terreintje, de plas bij de SVR-camping bij De Haspel. Op weg ernaartoe negeerden we de naaldbosbewoners, maar werd toch nog even stilgestaan bij de Glinsterende champignonparasol, al bekend van hier, en dit jaar opvallend algemeen in allerlei bosjes. In het ommetje rond de plas stonden mycorrhizapaddenstoelen in overvloed, onder andere een heel mooie groep watermelkzwammen. Toen uiteindelijk de bui kwam stonden we onder de bomen, waardoor het oog viel op een flinke bekerzwam, die Henk P. determineerde als de Bruine bosbekerzwam. Daarna werd de terugtocht aanvaard, met achterlating van Inge die nog een collectie gordijnzwammen wilde verzamelen. In het grasveld bij het huis ontbraken de knotsjes en wasplaten die we hier eerder wel vonden.

Inge

 

  

 

Klik hier voor meerdere foto's.