Waarnemingen oktober 2022
Dat het dit jaar maar moeilijk op gang kwam met de verschijning van paddenstoelen is een understatement. Toen het moest gebeuren was het was droog en warm weer en dan weet je het wel. Er zijn soorten die zich iets minder van de weersomstandigheden aantrekken en toch wel verschijnen en soms zelfs vrij massaal als de omstandigheden er naar zijn. Mooi voor mensen die in het noorden van Groningen wonen en uitzien naar het paddenstoelenseizoen, hoewel... Het verhaaltje hierna van Jan de Vries getuigt ervan. Overigens verschenen laat in het jaar, tweede helft november, op sommige plekken waar je ze eerder had verwacht alsnog Rosse- en Harde populierboleten (Leccinum aurtantiacum (KW)) en (L. duriusculum), want dat zijn de soorten waarover Jan (uit Den Andel) het heeft:
Poetin en Paddo's
Omdat het onduidelijk was wanneer de excursies weer zouden starten was ik als afleiding de boleten gaan tellen. Gisteren waren het er ca 254 en 204 rosse en harde. Ik was nog niet klaar of er kwam een mannetje in een klein autootje en stuk of 20 plukken. Ik vroeg waarom hij dit deed en werd afgesnauwd met: bemoei je er niet mee.
Vanochtend zag ik de kaalslag: 80 Rosse- en 70 Harde populierboleten waren verdwenen.
Vanmiddag gingen we de hond daar uitlaten en waren twee Oekraïense vluchtelingen fors aan het verzamelen. Alles ging er stiekem aan toe: man op wacht en vrouw zittend plukkend. Zodra wandelaars in zicht kwamen liepen ze naar de parkeerplaats en wachten daar tot de kust veilig was en begonnen weer van voor af aan. De vrouw had door dat ik het gezien had en ik werd allervriendelijkst gegroet.
Nooit gedacht dat op zo'n klein stukje grond de wereldgebeurtenissen zo met elkaar verweven zouden en konden worden.
Alles heeft meerdere kanten, maar toch wordt je er een beetje down van...
Jan de Vries
Een grote verscheidenheid aan soorten
Een paar dagen na Jan stuurde Geertje Geertsma een trits aan mooie foto's die ze onderweg her en der maakte. Daarvan zijn hier willekeurig vier van afgebeeld: l.b.: Kroontjesknotszwam (Artomyces pyxidatus). Voor 1990 was dit nog een onbekende in Nederland, maar daarna is het hard gegaan en nu is hij al in ruim 300 atlasblokken waargenomen, maar nog niet veel in het noorden. r.b.: de Valse teervlekkenzwam, dit vanwege de boomsoort waarop hij groeit. Er zijn meer gutterende polyporen en dan is de boomsoort vaak bepalend voor het benoemen van de soort. r.o.: Porseleinzwam, altijd fotogeniek en l.o.: Gewone kopergroenbekerzwam. Voort was er met Geertje contact over het voorkomen van het Egelzwammetje (Phaeomarasmius erinaceus (BE)) in De Kleibosch. Met een foto erbij valt op deze website daarover te lezen bij: Excursies: KNNV.
Satijnzwammen
Er zijn er vele van, klein, maar ook groot en in een groot scala aan kleuren. Op het eerste gezicht zou je geloven als wordt gezegd dat hier de Zwarte satijnzwam (Entoloma aethiops) staat afgebeeld, maar dat is niet zo, het is de Zwartsneesatijnzwam (E. serrulatum (KW). Die is elders op de website diverse keren te zien en dan wordt vaak de onderkant van de hoed in beeld gebracht vanwege de zwarte lamelsnede. Hier zie je de bovenkant van de hoed dichtbij. Hans Post maakte de foto in het Asserbos.
Harde populierboleet
Hugo Arends kwam ze tegen langs de Wierumerschouwsterweg bij Adorp. Waar Hugo vooral op lette was de boomsoort waarbij ze groeiden. Dat was, zoals op veel plekken in Groningen, bij de Witte abeel. Er stonden ook veel krulzomen meldde Hugo, maar die zijn niet nader benoemd.
Tussendoor
Een enkele keer krijgen we naast een maandelijks overzicht (en rekening) een melding van onze provider over een bijzondere gebeurtenis, zoals het bereiken van een mijlpaal. Dat overkwam ons weer eens en wel bij de 5000ste bezoeker. Wie dat was kregen we (begrijpelijkerwijs) niet te horen. Die zijn te herleiden tot Iran en vele niet verwachte landen. We zien de meest exotische landen voorbijkomen. Maar ja, soms kom je onbedoeld op een website, maar vaak door het noemen van een (Latijnse) soortnaam Onze website is vooral puur voor de deelnemers aan de inventarisaties van onze werkgroep, oud deelnemers en volgers van de site. Dat bezoekersaantal is dan het resultaat (na 4 jaar) en kun je terecht zeer bescheiden noemen. Mooi dat er mensen zijn, besef je dan, die er lol aan beleven zo'n kleine groep mensen te bedienen
.
In eigen omgeving
Als je eigenaar bent van een divers natuurterrein van enkele hectares (Inge en Johnny in Oost-Groningen) is het logisch dat je vaak opvallende zwammen tegenkomt. Als we vanaf linksboven met de klok meegaan zien we als eerste de Oranjerode stropharia (Leratiomyces ceres), een erkende houtsnippersoort. Daarnaast zien we de Grote kale inktzwam (Coprinopsis atramentaria) en vervolgens een fraaie myxomyceet waarvan later hopelijk nog de naam volgt. Rechtsonder ontwaren we de Zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica) en daarnaast het Gewoon vuurzwammetje (H. miniata). Dat zijn de meest algemene wasplaten, maar als die er staan mag je op termijn bij goed (verschralend) beheer meer soorten wasplaten verwachten. De Dooiergele mestzwam (Bolbitius titubans) prefereert juist een rijk milieu.
Bundelzwammen
Als paddenstoelen in bundels staan weet je al iets bij het bepalen van de soort. Hier zien we op de foto van Geertje Geertsma de Stoffige bundelzwam (Pholiota conissans) die groeit op vergaand hout in de grond. Een andere vertegenwoordiger van dit geslacht, de Bleekgele bundelzwam (P. gummosa) lijkt erop, maar vanwege kleur en milieu kom je uit op de eerste.