Wit dingetje
In december stuurde Tineke Schwab een foto waarop 'witte dingetjes' waren te zien (zie hierboven) met de vraag wat het zou kunnen zijn. Ik antwoordde toen dat het volgens mij piepjonge paddenstoeltjes waren, want met een beetje fantasie kon je zien dat op de topjes kleine hoedjes in ontwikkeling waren. Uiteraard heeft Tineke het proces van ontwikkeling verder gevolgd en op de foto hiernaast is al te zien dat de hoedjes zich verder hebben ontwikkeld (met een paar glinsterende druppels erop) en ook dat de vorming van plaatjes zichtbaar is. Het uiteindelijke resultaat zie je hieronder: een smakelijke Gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus), zij het dat het te weinig was om te oogsten.
Wat valt er te zien...
Wie af en toe de waarnemingen (en foto's) bekijkt op de site van Waarneming.nl zal versteld staan wat er (ook nu) zoal wordt gemeld. De meeste belangstelling is er voor vogels, maar ook aan paddenstoelen wordt er nog best veel gemeld. Veel plaatjeszwammen zitten er niet bij, maar toch werden die in deze zachte januari-maand ook gemeld zoals bijvoorbeeld het Muurtrechtertje (Omphalina rickenii), die wij ook wel eens zijn tegengekomen (in een tijd dat je hem kon verwachten). Verder worden er vrij veel ascootjes gemeld, waaronder zeldzame soorten als het Gewoon kogelbekertje (Heterosphaeria patella) en het Maansporig mosschijfje (Lamprospora arvensis). Een ander is het Jeneverbesbekertje (Pithya cupressina), een soort die ik best eens zou willen zien. Het leidt ertoe dat ik alle jeneverbesstruiken die ik zie inspecteer om te zien of ik, al is het er maar eentje, hem er op kan ontdekken. De site leert ook dat er waarnemingen worden gemeld van roesten en soorten meeldauw. Dan is het belangrijk te weten wat de waardplant is en kun je er achter komen dat je te maken hebt met de in januari gemelde Schijnaardbeiroest (Frommeëlla mexicana), Stekelvarenroest (Milesina kriegeriana) en de Ooievaarsbekmeeldauw (Podosphaera fugax). Overigens is vaak microscopische controle wel een vereiste om de waarneming gevalideerd te krijgen. Ook op het gebied van myxomyceten worden er met regelmaat zaken doorgegeven. Eén ervan kwamen we ook al eens tegen: het Bruinstelig kalkkopje (Physarum pusillum), maar dat geldt niet voor het Grootsporig slijmkopspeldje (Polycephalomyces tomentosus). Het is zonder meer de moeite waard om op Waarneming.nl hiernaar te kijken en je er verder in te verdiepen en wellicht heb je mazzel en kom je ook iets bijzonders tegen. Zelf heb ik afgelopen zondag (30/1) rondgeblubberd in De Kleibosch, maar dat werd een rondje zonder verrassingen. Wel vind je altijd wel iets en ach, ook een Eikenschorsschijfje (Diatrypella quercina) telt mee en ook de Oranjerode schorszwam (Peniophora incarnata) mag gezien worden.
Zoals gezegd wordt er het meest naar vogels gekeken, een discipline waarmee ik me ook bezighoud. Tijdens een rondje met mijn vogelvriend Erick in de Lauwersmeerpolder kwamen we een Brilduiker tegen, maar zo'n vrij algemene soort wordt niet op de site genoemd. Wel de Witoogeend hiernaast die we onderweg tegenkwamen en uiteraard was dat de waarneming van de dag. We hebben hem niet gemeld, maar er zijn plenty lieden die ervoor een eindje zouden willen (om)rijden.
Cees Koelewijn